Priče

Intervju sa Tatjanom Jevđović, osnivačem holističkog centra Beauty Imagini

Tatjana Jevđović

Tatjana Jevđović

1. Tatjana, zamolila bih Vas da posetiocima sajta Radionica Prirode ukratko objasnite pojam “čakre”.

Reč čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači točak koji se neprekidno okreće, pa iz toga i potiče jedno od objašnjenja i tumačenja da je čakra energetski vrtlog, smešten u ljudskoj auri. Opisuje se kao posredni centar koji prima energiju iz kosmosa i usmerava je dalje u organizam. Sedam glavnih čakri Muladhara, Svadhisthana, Manipura, Anahata, Vishudha, Ayna, Sahasrara odgovaraju glavnim nervnim čvorištima nešeg organizma.

Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju. Po pojedinim istočnjačkim shvatanjima čakre su različiti stepeni svesti i stanja duše. U metafizičkom smislu to su energetska središta profinjene duhovne snage, koje deluju na fizičkom, emocionalnom, misaonom i duhovnom planu.

Sam pojam i ideja o čakrama izvorno je nastala u drevnoj Indiji pre više od 4.000 godina, dok je Zapadna civilizacija prvi put upoznata sa ovim pojmom dvadesetih godina prošlog veka zahvaljujući knjizi “Kundalini joga”, autora Jhon Woodroffe.

2. Kada su se kod nas pojavili prvi učitelji, koji su ovo drevno indijsko učenje počeli da prenose na ljude otvorenog uma i srca spremnih da novim saznanjima očuvaju svoje psiho-fizičko zdravlje i pronađu unutrašnji mir?

80-tih godina XIX veka iz Indije i Indonezije ovo učenje počelo je da se prenosi na zapad, a kod nas pre oko trideset godina. Čakre su usko povezane sa Ayurvedom, najstarijom medicinom na svetu. Ova indijska nauka o životu i zdravlju prvo se prenosila kroz duhovnost, a tek posle kao Ayurvedska medicina koja je zasnovana na razumevanju da je naše biće sastavljeno od tri morfološka tipa (VATA, PITA i KAPHA), zatim na učenju o V osnovnih elemenata (zemlja, vazduh, voda, vatra i etar) i VII osnovnih čakri. Ayurveda postoji više od 5.000 godina i bavi se kompletnim stanjem ljudskog organizma. Ona govori o očuvanju zdravlja i ozdravljenju. Ova vrsta tradiconalne medicine uz pomoć raznih lekovitih biljaka i masaža leči čoveka, a ne bolest. Ayurveda je od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije 2007. godine priznata kao vrsta tradicionalne medicine.

3. Kako je nastao proizvod nazvan “Miris Čakre”? 

Miris Čakre - Komplet

Miris Čakre – Komplet

Oko godinu dana Dr Boris Mandić i ja, zajedno sa grupom učesnika seminara “Umetnost ravnoteže”, radili smo veoma studiozno na tom projektu. Zahvaljujući Borisovom velikom iskustvu iz oblasti fitohemije, kao i mom višegodišnjem radu i usavrašavanju, kada je reč o ovom drevnom indijskom učenju, proizveli smo sedam različitih mirisa za sedam osnovnih čakri.

4. Molim Vas da nam objasnite šta je “Miris Čakre” i kako uz pomoć mirisa možete da utičete na pojedine energetske centre?

“Miris Čakre”, kao i sve što postoji, predstavlja vibraciju. Izdvajanjem eteričnih ulja iz određenih delova biljaka imamo mogućnost da koristimo njenu vitalnu energiju. Etil alkohol (element vatre, koji služi za transformaciju), koristimo kao bazu ovog proizvoda. U slučajevima osećaja pada vitalne energije, nemoći, ljutnje, straha i stresa dovoljno je da Mirisom Čakre isprskate prostor oko sebe ili odeću, koju u tom trenutku nosite i to će Vam omogućiti da se zaustavite u jednom trenutku, oslobodite energetske centre i staloženo donesete odluku.

5. Kako znati koji “Miris Čakre” treba koristiti u određenoj situaciji?

“Miris Čakre” čini sedam različitih aroma za sedam energetskih centara. Svi ovi mirisi koriste se kao deblokada zaustavljene energije u pojedinim energetskim centrima. Miris Čakre I/7 uz preovlađujući miris cimeta učvršćuje naš osećaj fizičke vitalnosti, materijalne sigurnosti i doma; sa druge strane korišćenjem Mirisa Čakre II/7 uspostavljamo harmoniju u večitoj borbi polariteta koji teže da se stope u jedno, preovlađujući miris sandala i nerolija, kao i narandžasta boja pojačavaju naš osećaj uživanja i životne radosti. Miris Čakre III/7 kojim dominira žuta boja i miris limuna pomaže nam da uspostavimo samokontrolu, prepoznamo moć na polju karijere, kao i moć da živimo prema sopstvenim uverenjima i načelima. Korišćenjem Mirisa Čakre IV/7 stimulišemo napajanje srčane čakre otvarajući se za primanje i davanje ljubavi sebi i drugim ljudima. Preovlađujući miris nane i plava boja u V/7 Mirisu Čakre stimulišemo napajanje grlene čakre i na taj način otvaramo mogućnost komunikacije sa sobom i drugima, kao i sposobnost za kreativno bavljenje karijerom. Korišćenjem VI/7 Mirisa Čakre stimulišemo napajanje mentalnog dela našeg bića i otvaramo put ka intuiciji, mudrosti, neposrednoj spoznaji i na kraju VII/7 Miris Čakre, kojim dominira miris insensa i bela boja utičemo na našu povezanost sa kosmosom, duhovnu snagu, religioznost i prosvetljenje.

c1

6. Kako Vi u Vašem holističkom centru koristite Miris Čakre na svojim terapijama?

Na našim terapijama klijenti u skladu sa trenutnim blokadama u energetskim centrima, do kojih dolazi zbog određenih strahova ili osećanja krivice, izaberu jedan ili dva mirisa koja dodajemo u odgovarajuća bazna ulja za masažu. Ova specifična meševina doprinosi znatno boljem efektu same terapije kod klijenta. Takođe prskanjem prostora u kom se klijent nalazi ili njegove gardarobe dolazimo do neke vrste aromaterapije tj. pomoćne metode u rešeavanju problema koje određeno stanje iziskuje. Ono što je bitno naglasiti aromaterapija, za razliku od mnogih farmaceutskih proizvoda, čuva zdrave ćelije, dok bolesne leči.

Mirisi čakri dostupni su na našem web sajtu: Mirisi čakre.

mirisi-cakre2

1 thoughts on “Intervju sa Tatjanom Jevđović, osnivačem holističkog centra Beauty Imagini

Comments are closed.