Pčelinji vosak u izradi kozmetičkih preparata

Radionica PrirodeRadionicin ZabavnikPčelinji vosak u izradi kozmetičkih preparata

Oct

11

Pčelinji vosak u izradi kozmetičkih preparata

Foto: dan / FreeDigitalPhotos.net

Foto: dan / FreeDigitalPhotos.net

Pčelinji vosak se od davnina koristio u izradi kozmetičkih preparata. Smatra se da vosak štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, ali i da je prirodno hrani i hidrira. Njegove anti-bakterijske, anti-inflamatorne i anti-alergijske osobine čine ga pogodnim za zaceljivanje oštećene kože. Koristi se u velikom broju kozmetičkih preparata kao što su kreme, losioni, ruževi, kreme za negu noktiju, kreme za zaštitu od sunca, balsmamima za usta itd. Zanimljivo je i da se smatra da čak i mala količina pčelinjeg voska u kozmetičkom proizvdu može imati veliki efekat.

Odluka o upotrebi pčelinjeg voska za izradu sveća u verskim obredima donesena je na prvom Vaseljenskom crkvenom saboru u Nikeji 325. godine kako bi se „kao žrtve paljenice prinosile živom Bogu za zahvaljivanje za sve savršene darove koje smo od njega primili“.